TUSAŞ ŞEHİT HAKAN GÜLŞEN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI
Okulumuz Elektrik elektronik teknolojileri alnında 33 yılı aşkın bir süre mesleki eğitim verilmektedir. Uzun yıllara aşan bilgi birikim ve tecrübeye sahiptir. 70’ in üzerinde öğrencimiz ve 3 alan öğretmenimiz bulunmaktadır. Alanımız 3 sınıf 6 atölyeye sahiptir. Alanımız Anadolu meslek olarak Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü ve Endüstriyel bakım onarım dallarında eğitim öğretim vermektedir.
Mezun öğrencilerimiz elektriğin ve elektroniğin kullanıldığı her alanda iş bulabilmektedirler. Genel olarak iş alanları üretim, kontrol test ,bakım onarım, servis ,kurulum ve satıştır.
Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü
Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması ile ilgili her türlü tesisatın, elektrik makinelerine kumanda sistemlerinin kurulması, işletilmesi, bakım ve onarımını işini kapsar.
Bu alanda Mezun öğrenciler.
Ev, ticari kuruluş, fabrika, atölye ve benzeri yerlerde bulunan elektrik tesisatını, ek ve yeni tesisler için elektrikli ekipmanları, proje, şema ve standartlara uygun olarak kurar, işletmeye hazır hale getirir,
Çalışma ortamı ve koşulları
Elektrik teknisyenleri inşaatlarda, elektrik santrallerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişir ama genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerindeki bozuklukları onarırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevi yaparken dikkatsizlik önemli kazalara yol açabilir. Elektrik teknisyeni birinci derecede cihaz, alet ve malzeme ile ilgilidir ancak, zaman zaman birlikte görev yaptığı kimselerle ve müşterilerle iletişime girebilir.
Endüstriyel bakım onarım dallı
Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Dalın amacı fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.
Endüstriyel bakım onarım elemanının, İş bulma imkânları oldukça fazladır.
◘ Kamu yada özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde,
◘ Elektrik santrallerinde,
◘ Fabrikalarda,
◘ Şantiyelerde
◘ Güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler.
Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.
Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.
Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.
Endüstriyel bakım-onarım elemanları; İstihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kâğıt, gıda, tekstil, otomotiv, tıp vb.) ve işletme içerisindeki makine parkının durumuna göre, açık veya kapalı alanlarda gerekirse dar mekânlarda iş önlüğü, baret eldiven v.b kullanarak çalışırlar.
ATÖLYELERİMİZ.
1.Elektronik atölyesinde her türlü elektronik ve ölçme uygulamalarının yapıldığı atölyedir.
2.elektrik tesisat atölyesi zayıf akım ve kuvvetli akım devrelerinin yapıldığı atölyedir.
3.Otomasyon atölyesi PLC ve pnömatik işlemlerin yapıldığı atölyedir.
4.AC Motorlar ve sarım teknikleri atölyesi
5.Otomatik kumanda atölyesi
6.Pano montaj atölyesi
7.Bilgisayar laboratuvarı
Öğrencilerimiz sahip olacakları kazanımları sınıf ve dersliklerde teorik olarak aldıktan sonra atölyede iş yaparak pekiştirirler.
Staj:
Öğrencilerimiz son sınıfta kızlcahamam ve ankaradaki işletmelerde haftada 3 gün staja giderler. Bilgi ve becerilerini artırırlar. İş ortamına adaptasyon sağlarlar.
Adres:
Akçay Mah. Şehit Hüseyin Köksal cad. No20/A 06890 Kızılcahamam / ANKARA
Telefon
3127360040